Hoe maak ik een volledig en aantrekkelijk CV?

Een goed curriculum vitae bevat alle belangrijke concrete feiten over jezelf.

Het is beknopt en afgestemd op de eisen die de werkgever aan de vacature stelt. Met andere woorden laat je CV aansluiten bij de karakteristieken van de vacature en verander deze elke keer als je een andere sollicitatie verstuurt.

Het CV is concreet, eenduidig en waarheidsgetrouw. De harde gegevens zoals jaartallen en opleiding horen in het CV. In je sollicitatiebrief kun je iets van je persoonlijkheid en motivatie laten zien. Uit het CV moet de lezer snel de belangrijkste gegevens kunnen halen. De brief is daarom geen vertaling van je CV en ook in het gesprek gaat het weinig over het CV.
Het CV is dus vooral overzichtelijk en schematisch ingedeeld.

Er zijn qua indeling veel variaties mogelijk en ook met betrekking tot de lay-out is het leuk om hier je eigen stijl in te vinden. Het is wel raadzaam om het CV in te delen in de omgekeerd chronologische volgorde, waarbij je dus begint met de laatstgenoten werkervaring en opleiding; die zijn voor een potentiële werkgever het belangrijkst.

Het CV kent de onderdelen:

1. Personalia

Naam
Adres
Postcode en woonplaats
Telefoonnummer
E-mail adres
Geboortedatum (eventueel met geboorteplaats), al gebeurt dit tegenwoordig minder
BIG registratienummer
LinkedIn profiel

2. Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is niet noodzakelijk in een CV, maar het geeft wel goed aan wie je bent en wat je wilt. Dit bevat o.a. jouw kwaliteiten, eventueel met voorbeelden. Hier presenteer je jezelf, kort. Mede door je persoonlijk profiel kun je aantonen dat je geschikt bent voor de vacature en al iets van jezelf ‘laten zien’. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt zo goed als, altijd gevraagd het persoon­lijk profiel toe te lichten, dus bereid je hier goed op voor.

3. Opleiding

Beknopt overzicht van recente opleidingen en eventuele rele­vante cursussen. Geef aan of je de opleidingen wel of niet hebt afgerond en zet de meest recente opleiding bovenaan. Oudste coschappen en keuze coschappen kun je hier ook vermelden.

4. Werkervaring

  • Periode/functie/werkgever/plaats – meest recente werkervaring bovenaan.
  • Kernachtige omschrijving van werkzaamheden en vooral verantwoordelijkheden.

Bij beperkte werkervaring kun je als werkervaring coschappen, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, stages en/of bestuursfuncties benoemen. Dan ook benoemen welke kwaliteiten je nodig hebt gehad bij bijvoorbeeld die stage of bestuursfunctie. De relevantie om deze te benoemen moet helder zijn.

5. Wetenschappelijke ervaring & publicaties

  • Publicaties (jaartal, titel, tijdschrift, onderwerp)
  • Wetenschapsstages (periode, onderwerp, begeleiders, organisatie, evt. toelichting).

6. Nevenactiviteiten & extra curriculaire activiteiten

Andere – vaak niet betaalde – bestuurlijke/politieke/commis­sie-ervaring. Criterium voor het wel of niet opnemen hiervan is de relevantie van de ervaring voor de functie waarnaar je solli­citeert. Noem veel en relevante bestuurlijke ervaring apart onder een kop ‘bestuurlijke ervaring’.

7. Vaardigheden

Iets wat speciaal het benoemen waard is, ICT-kennis of talenkennis. Als je het persoonlijk profiel hiervoor hebt gebruikt, hoef je het niet te herhalen.

8. Referenties (eventueel)

Referenties hoeven niet in een CV te worden opgenomen. Vermeld dan wel; ‘Op verzoek kunnen referenties worden verstrekt.’ Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk referenten hebt die akkoord gaan met vermelding en waarvan je, op verzoek, de gegevens beschikbaar kunt stellen. Licht altijd de referent in zodat hij/zij weet dat er gebeld kan gaan worden. De informatie die je over referenten beschikbaar stelt zijn; naam, functie, organisatie en telefoonnummer.